7 Ocak 2017 Cumartesi

Aygen Sir Ağda

AYGEN profesyonel sir ağdaları sir ağda ve güzellik salonlarının beklentilerini tam anlamıyla karşılayabilecek kartuş ve kavanoz ambalajlardaki ürünlerini dünyanın en iyi doğal reçinelerinden üretmektedir. Profesyonellerin beklediği çalışma verimini göz önünde bulundurarak müşteri memnuniyetine odaklanan AYGEN ; en iyi kıvam, çözünürlük ve en iyi çekiş gücüyle en iyi çalışma imkanı ve memnuniyeti sağlar.

Sir Ağda Nedir?

Sir kelimesi Fransızca cire kelimesinden gelmektedir ve Türkçesi ağda demektir. Yani günlük hayatta sir ağda derken iki dilde ağda ağda demekteyiz. Bu reçine bazlı sir ağdanın şeker bazlı ağdadan ayrı bir ürün olduğunu ifade  etmek için dilimize yerleşmiş bir isimdir.

Sir ağda çam reçinesinin yağlarla cilt hassasiyetine uygun şekilde kıvamlandırılmış halidir. Geleneksel şeker bazlı ağdalar gibi şeker içermediği için kıl köklerini beslemez. Uygulaması daha kolaydır.

Piyasada çeşitli ambalajlarda satılan sir ağdalar temelde aynı formül üzerine üretilmekte olup; tablet veya kalıp sir ağda denilen çeşitlerde kalın yağ kullanılarak tabakalaşma(bantlaşma) sağlanır ve bu tip sir ağdalar için ayrıca ağda bezi kullanmaya gerek kalmaz.  Ağda bezi kullanılarak uygulanan sir ağdalar ise kartuş (roll-on) veya kavanoz ambalajda satılır. Bu iki tip ürün içerik olarak aynıdır. Sadece çekiş güçlerinde farklılık söz konusu olabilir. Kartuş tipi ambalajda makara sistemi sayesinde uygun sıcaklığa kadar eritilen sir ağda kol bacak gibi düz yüzeylerde makarası sürülerek kullanım kolaylığı sağlar. Erimiş sir ağda makara ten üzerinde sürüldükçe akar ve spatula ile yapılması zor incelikte tene çabucak sürülebilir. Bu tip sir ağdalar kol bacak gibi düz yüzeylerde tercih edilir. Kavanoz(konserve) sir ağdalar ise kartuş sir ağda ile aynı içeriğe sahiptir. Sadece yağ oranı biraz azaltılarak çekiş gücü arttırılmaktadır. Bu tip ambalajdaki sir ağda koltuk altı, bıyık ve bikini bölgesi; kartuş sistemin uygulanması zor olan yerlerde spatula yardımı ile sürülerek uygulanır. Spatula  yardımıyla  ince ve düz şekilde sürülen sir ağda gene ağda bezi yapıştırılarak çekilir.

Sir ağda uygulamasında en önemli noktalardan biri ağdanın sürüm şekli ve bezin yapıştırılıp çekilmesi tekniğidir. Sir ağda her zaman kıl köklerinin çıkış yönüne doğru sürülür. Böylece ağda kıla en sağlam şekilde bağlanmış olur. Sir ağda üzerine çekilen bez de aynı şekilde yapıştırılır. Bezin sir ağda ile tenden çekilmesi ise kıl köklerinin tersi istikametinde dik açıyla ve hızlıca yapılmalıdır. Bu çekim yöntemi kıl kırılmasını; dolayısıyla batık oluşmasını önlemek; tende acı hissini azaltmak için çok önemlidir. Uygun sıcaklıkta kullanılan sir ağda kesinlikle batığa neden olmaz.  Batık cilt tipi veya uygulama hatasına dayalı bir sorundur.

Aygen Sir Ağda


Sir ağdada uygulama sıcaklığı kartuş tipi ağdalar için 80 C; kavanoz tipi sir ağdalar içinse 55-60 C  olarak kabul edilir. Sir ağdada kullanılan yağın inceliği akışkanlığı önemli ölçüde etkilemekle beraber ciltte acı hissini azaltmada da etkilidir. Yüksek kaliteli sir ağdalar ince kıvamlıdır. Bu kullanılan yağın inceliğinden kaynaklanır.  Kalın yağ ile yapılan sir ağdalar; evet özellikle sıcak yaz aylarında uygulama kolaylığı sağlayabilmektedir. Ancak daha çabuk tükenmekte ve daha kalın(yoğun) tabaka oluşturdukları için kılı tam kavrayamamakta; dolayısıyla kılı tam olarak çekememekte ve batık oluşmasına neden olabilmektedir.

Ağda Uygulamasında Isı Ayarı


Uzmanlar açından en büyük sorun ağda kıvamının ayarlanmasıdır. Yeterli ısıya ulaşmadan kullanılan sir ağda çabuk donar; çekimde tende kalabilir, çok acı verir. Fazla ısıtılan sir ağda ise aşırı inceleceği için özellikle kartuş uygulamasında makaranın yanlarından akabilir. Ciltte kontrolü mümkün olmayabilir.  Çok sıcak olduğu için yapışkan özelliği kalmaz ve bez çekildiğinde bezle cilt arasında sarkma yapabilir, yeterince kıl çekmeyebilir, bez sürümü esnasında bezin üstüne sızarak uygulayıcının  eline yapışarak uygulamayı zorlaştırabilir. Bu nedenle yüksek kaliteli bir sir ağda kullanılıyor olsa da ısı ayarına dikkat edilmelidir.


Ülkemizde yaz ve kış ayları arasında 40 C’den fazla sıcaklık farkları görülebilmektedir. Örneğin ocak ayında kabin sıcaklığı 20 C iken sir ağda da 20 C’dir. 100 C ısı veren bir ısıtıcıya takıldığında 15 dakika içinde ambalaj içindeki sir ağdanın 80 C ‘ye ulaştığını farz edelim. Her ne kadar ortam ısıtılıyor olsa da kış aylarında ten sıcaklığı da düşmektedir. Bu şartlar altında kullandığınız ve memnun kaldığınız sir ağdayı aynı kabinde bir de temmuz ayında değerlendirelim;

Kabin sıcaklığı her ne kadar klima kullanılsa ve serin hissedilse de çoğu zaman normal oda sıcaklığının üstüne çıkmaktadır. Dolayısı ile kartuşun başlangıçta artık 20 C değil 25 C olduğunu farz edebiliriz.  Kışın 15 dakikada 100 C ısı vererek kartuşu 20 C’den 80 C’ye (kartuşa + 60 C ısı yüklemiş olur) ulaştıran ısıtıcı gene aynı ayarda çalıştırılırsa 25 C + 60 C = 85 C ısıya ulaşılır. Ortamda ve ısıtıcıda ısı kaybı ocak ayına göre çok daha az olacağından 15 dk içinde ulaşılan ürün sıcaklığı 90 C’nin üstünde olacaktır. Bu duruma bir de yaz/kış ten sıcaklığı farkını da eklememiz haline;  tene uygulandıktan sonra sir ağdanın donma süresinin çok daha uzun olacağını açıkça göreceğiz.  Bu durumda ocak ayında aynı hızda ve ısıda kullanarak çok memnun kaldığımız ürün; sürüm esnasında makaranın yan boşluklarından dökülecek, tende akmalar yapacak, bez çekilmesi esnasında çok ince olduğu için bezin üzerine taşarak uygulayıcının eline yapışacak, çok sıcak olduğu ve ten sıcaklığı da yüksek olduğu için yapışma ve bantlaşma özelliğini kaybedecek çekim esnasında beze gelmeyip bez ile ten arasında sarkacaktır. Oysa sıcaklık şartlarına önem verilmesi durumunda bunların hiçbiri yaşanmayacaktır çünkü ürün aynı üründür.

Yaşanan sorunlar örnekte de anlatıldığı gibi üründen değil uygulama şartlarından kaynaklanmaktadır. Üretici firmalar bu durumu dengelemek için hızlı donan ürünler geliştirmişlerdir. Ancak bu ürünler de sıcak yaz günlerinde iyi sonuçlar verirken yağ oranı düşük olduğu için serin havalarda dahi hızlı donmalara sebep olmakta ve şikayet edilebilmektedir. Tüm bu nedenlerle ortam, ürün, ısıtıcı ve ten sıcaklığı iyi ayarlanmalı ve uygulama hızı da buna göre belirlenmelidir.

Sir Ağda Çeşitleri

Bahsettiğimiz çeşitli ambalajlarda sunulan bu sir ağdalar katkı maddeleriyle kendi aralarında da çeşitlenmektedir. Piyasada genellikle;
Sarı(Naturel):sade, şeffaf sarı renkli
Pembe: pudralı, gıda boyası ile pembe renklendirilmiş
Yeşil: azulenli gıda boyası ile yeşil renklendirilmiş
Olarak satılmaktadır. Yeşil veya azulenli olarak tabir edilen sir ağda çeşidi genellikle azulen(papatya yağı) içermez. Adı öyle anılsa da hemen her zaman sarı(sade) sir ağda ile aynı ve sadece rengi farklı olarak piyasaya sunulur. Kimi firmalar sarı ağda ile farklı olması için kıvam farkı oluşturur. Pembe sir ağdada ise pudra kullanılmaktadır.  Talk veya titanyum dioksit pudra hem ağdayı kıvamlandırmakta, akışkanlığı dengelemekte; hem de özellikle hassas ciltlerde daha düşük yapışma gücü nedeniyle tahriş riskini azaltmaktadır.  Bu üç ana çeşit dışında çeşitli bitki ve yağlarla piyasaya sürülen onlarca özellikte sir ağdalar mevcuttur.

Ağdaya Hazırlık ve Şartlar



Sir ağda kadın ve erkek için kullanılabilir. Düzenli kullanımda kıl sayısında, kalınlığında ve uzama hızında ciddi azalma görülür. Uygulama yerinin temizliği çok önemlidir. Gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. Göz altı, kulak içi, kulak memesi, burun içi ve boyun bölgesi gibi ince, hassas ve gevşek cilt bölgelerinde uygulanmamalıdır. Cildinde gevşeme ve sarkmalar olan yaşlı kişilerinde sir ağda uygulamasından sakınmaları gerekir. Kadınlarda regl öncesinde ve regl sırasında uygulanmamalıdır. Sir ağda uygulaması sonrasında yıkanmaya gerek yoktur. Çünkü ciltte rahatsız edici bir his bırakmaz. Sir ağda esnasında ciltteki ölü deri soyulduğundan özellikle ilk defa sir ağda tecrübesi yaşayanlarda cilt hassasiyeti belirgin şekilde hissedilir. Alışkın ciltlerde bu hassasiyet daha az olur. Her halükarda cilt  uygulama sonrası yeni, hassas ve gözenekleri açık olduğundan sir ağda uygulamasından sonra en az iki saat duş alınmaması önerilir. Aynı nedenlerle sir ağda uygulanan bir noktaya tekrar ağda uygulamak da sakıncalıdır. Aynı noktaya tekrar tekrar uygulama yapmak ciltte kızarıklığa ve tahrişe yol açar.


Uygulama şartları yerine getirildikten sonra sir ağda bilinen en doğal en etkili ve en kolay depilasyon yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder